Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Mars Climate Orbiter

Mars Climate Orbiter

Ansvarlig: NASA
Destination: Mars
Opsendt: 11 Dec 1998
Afsluttet: 23 Sep 1999

Mars Climate Orbiter var den første af to marssonder, der blev sendt afsted fra Kennedy-rumcenteret i Florida omkring juletid 1998. Den havde indtil ankomsten til Mars gennemført den 10 måneder lange rejse på 669 millioner kilometer uden problemer.

Men sonden gik tabt ved ankomsten til Mars. Formodentlig kom sonden ind i en for lav bane over planeten og brændte op i atmosfæren eller styrtede ned på Mars’ overflade. Det er den 21. ud af 30 marssonder, som aldrig nåede helskindet frem til planeten.

Billede af Mars Climate Orbiter

Mars Climate Orbiter var treakse-stabiliseret og vejede 643 kilo. Den medbragte (foruden kommunikationsudstyr) et infrarødt radiometer og et kombineret vidvinkel- og zoom-farvekamera. Radiometret kunne måle temperatur, støv, vanddamp og skyer i atmosfæren i op til 80 kilometers højde. Kameraet kunne tage horisont-til-horisont billeder med 1 kilometers opløsning og nær-billeder med 40 meters opløsning. Kommunikationen med Jorden skulle have foregået via en 1,3-meter antenne.

De sidste data fra sonden tydede på at Mars Climate Orbiter kom ind over Mars i en højde af 60 kilometer i stedet for de planlagte 150 kilometer.

Kl. 10.01 dansk tid den 23. september affyrede sonden sin hovedmotor og forsvandt bag Mars som planlagt 5 minutter senere. Kl. 10.27 burde sonden dukke frem fra bag Mars, men NASAs store antenner i Deep Space Network hørte intet fra sonden siden. Foreløbige analyser af de sidste 6 til 8 timers data fra Mars Climate Orbiter tyder på at dens højde over Mars kun var 60 kilometer ved ankomsten. NASAs teknikere på Jet Propulsion Laboratoriet i Californien anslår at den minimale overlevelseshøjde er omkring 85 kilometer.

Billede af Mars Climate Orbiters planlagte bane omkring Mars. Tabet af Mars Climate Orbiter skyldtes at to forskellige NASA-hold arbejdede med hver sit enhedssystem. Det ene brugte det metriske system med kræfter i Newton, mens det andet brugte det forældede amerikanske enhedssystem med pund og fod.

Mars Climate Orbiter skulle have fungeret som relæstation for kommunikationen med Jorden under Mars Polar Landers tre måneders ophold på overfladen. Når denne opgave var fuldført i februar 2000, skulle den have begyndt en detaljeret kortlægning af Mars’ atmosfære og overflade. Denne kortlægning skulle vare et helt Mars-år (687 jordiske dage), hvorefter sonden ville have været til rådighed som relæstation for andre mars-landere i de følgende 3 år.
Mars Climate Orbiter
Størrelse: 2,1 x 1,6 x 2 meter
Solpanel: 5,5 meter langt
Masse: 629 kg, heraf 291 kg brændstof
Instrumenter: Radiometer & Farvekamera
Energi: 1000 W fra solpaneler ved start;
500 W ved ankomsten til Mars
Rejselængde: 669 millioner kilometer
Afstand til Jorden ved ankomst: 196,2 millioner kilometer
Hovedmission: marts år 2000 til januar pr 2002
Opsendelse: 11. december 1998
Ankomst: 23. september 1999
Tabt: 23. september 1999

Link:
Mars Climate Orbiter Official Website

Artikler om Mars Climate Orbiter:
Mars Climate Orbiters skuffende endeligt
Mars Polar Lander og Mars Climate Orbiter