Home » Falcon-raketterne

Falcon-raketterne

Falcon-raketterne

Falconraktterne er en serie af 2-trinsraketter, der er brugt af firmaet SpaceX.

Raketterne er drevet af flydende ilt og petroleum.  Falcon 1 blev første gang opsendt fra Kwajalein-øen den 28. september 2008.  Falcon 1 havde en højde på 21 meter, en diameter på 1,7 meter og en startvægt på 27 tons.  Falcon 1 kunne sende 570 kg i lav bane om Jorden.  falcon 1 var dog kun den første i en række udviklingsraketter, der førte frem til Falcon 9, der har meldt sig på det internationale marked for kommercielle satellitopsendelser.

Falcon 9 findes i flere versioner, der har sendt forsyninger til den internationale rumstation ISS i SpaceXes egen Dragon-kapsel.  Falcon 9 v1.0 vejede 333 tons, den havde en højde på 55 meter og en diameter på 3,6 meter.  Den blev opsendt første gang den 8. december 2010.  Falcon 9 v1.0 er blevet efterfulgt af væsentlig større udgaver af Falcon 9.

Falcon 9 skrev historie i 2016, da det lykkedes først at lande et første trin igen, og derefter bruge det samme trin igen til en anden opsendelse.  Ideen går i hvert fald helt tilbage til 1950-erne – altså før Sputnik 1; men det er først nu mere end halvt århundrede senere lykkedes det i praksis.  Der kræves nok en hel udvikling før det bliver standard.