Home » Faktasider » Bemandet Rumfart » Vostok

Vostok

Ansvarlig: Rusland
Type: Fartøj
Kapacitet: 1
Første Opsendelse: 12 Apr 1962
Afsluttet: 19 Jun 1963

Vostok betyder østen på russisk; men det er også navnet på de første bemandede rumfartøjer, som blev opsendt af det daværende Sovjetunionen i starten af 1960-erne. Der var ikke mange vostok-fartøjer; men de var de første på en hel række felter. Hvert vostok-fartøj vejede omkring 4,7 tons i bane om Jorden og kunne medbringe en astronaut. Banerne have en højde mellem 150 og 400 kilometer – det vil sige en lav bane om Jorden.
Opsendelserne skete med en modificeret version af Sovjetunionens første interkontinentale ballistiske missil, der senere er blevet døbt Soyuz-raketten. Landingen forgik ved først at bremseraketter fik kapslen til at vende tilbage til atmosfæren, herefter beskyttede et varmeskjold kaplsen under nedturen. Et stykke over jordoverfladen blev astronauten skudt ud med et katapultsæde og landede derefter på Jorden med faldskærm.
Vostok 1 blev opsendt klokken 9 Moskva-tid den 12. april 1962 med astronauten Yuri Gagarin. Efter et enkelt kredsløb om Jorden landede Gagarin igen klokken 11 Moskva-tid. Gagarin blev dermed det første menneske i rummet – uanset om man regner en tur til 100 kilometers højde eller at være i bane om Jorden som at være i rummet. Yuri Gagarins fornavn kan kun staves på en korrekt måde med kyrrilliske bogstaver; men hans fornavn er blevet transskriberet på flere måder til latinske bogstaver – derfor både juri, yuri m.fl.
Vostok 2 blev opsendt 6. august 1961 med astronauten Gherman Titov, der udførte 17 kredsløb om Jorden i løbet af 25 timer og 18 minutter. Herefter landede Gherman Titov igen. Titov blev det andet menneske, der kom i bane om Jorden; men hvis man regner 100 kilometers højde for at være i rummet, så blev han “kun” det fjerde menneske i rummet. Titov(1935-2000) satte rekord som det yngeste menneske, der har været i rummet og han beholdt rekorden til efter sin død.
Vostok 3 og Vostok 4 blev første gang at 2 astronauter var i rummet samtidigt. Vostok 3 blev opsendt den 11. August 1962 med astronauten Andrian Nikolayev, mens Vostok 4 blev opsendt 12. august 1962 med astronauten Pavel Popovich. Den 25. august landede begge astronauter igen.
Vostok 5 og Vostok 6 blev begge opsendt den 14. juni 1963. Vostok 5 havde astronauten Valery Bykovskiy, mens Vostok 6 medførte Valentina Tereshkova, der blev den første kvinde i rummet. Vostok 5 og Vostok 6 landede igen 19. juni 1963.