Home » Faktasider » Bemandet Rumfart » Voskhod

Voskhod

Ansvarlig: Rusland
Type: Fartøj
Kapacitet: 3
Første Opsendelse: 12 Oct 1964
Afsluttet: 18 Mar 1965

Voskhod var efterfølgerne til Vostok-rumskibene og ligesom Vostok satte Voskhod en række milepæle i den bemandede rumfart i 1960-erne.
Voskhod 1 blev opsendt 12. Oktober 1964 med de tre astronauter Vlademir Komarov, Boris Yegorov og Konstantin Feoktistov. Voskhod vejede i bane om Jorden omkring 5,3 tons. Det var første gang at 3 astronauter var i bane om Jorden samtidigt. De landede igen efter et døgn.
Voskhod 2 blev opsendt 18. Marts 1965 med astronauterne Pavel Belyaev og Alexei Leonov. Den vejede omkring 5,7 tons i bane om Jorden. Voskhod 2 skrev historie, idet Leonov foretog den første rumvandring. Rumvandringen var tæt på at ende i en katastrofe. Leonov havde kun været uden for kabinen i 10 minutter, inden han ville afslutte rumvandringen. Det viste sig dog at rumdragten havde udvidet sig, og han kunne ikke komme tilbage gennem luftslusen. Leonov lukkede luft ud af sin rumdragt selvom det gav risiko for at han ville besvime. Heldigvis lykkedes det og han kom tilbage i sin voskhod-kapsel. I alt var Leonov udenfor runkapslen i 20 minutter. Voskhod 2 landede igen efter 26 timer i rummet, dog ikke uden problemer, idet rumkapslen ikke landede det planlagte sted og man mistede en antenne under nedstigningen. Der gik derfor nogen tid inden astronauterne blev fundet igen i god behold.