Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Dawn

Dawn

Ansvarlig: NASA
Destination: Vesta, Ceres
Opsendt: 27 Sep 2007
Afsluttet: ---

NASA opsendte en rumsonde ved navn Dawn i 27. september 2007. Dawn er en del af Discovery-serien, hvilket vil sige, at det bliver en mission med et forholdsvis lille budget. Opsendelsen skete meden Delta7925H-raket, mens selve sonden skal få sin fremdrift fra en ionmotor med xenon som drivmiddel.

DAWN nåede asteroiden 4 Vesta i 16. juli 2012. Her gik den gå i bane om Vesta og foretog en nøjagtig opmåling af overfladen. Sonden gik ned i en højde af 120 kilometer over Vesta, og forblev i banen i 11 måneder, herunder foretog den en opmåling af det meste af overfladen. Herefter, i starten af 5. september 2012, forlod sonden igen banen om Vesta, og i februar 2015 gik den i bane om dværgplaneten  Ceres. Om Ceres gik den også ned i et forholdsvis lavt kredsløb, idet Dawn gik ned til cirka 140 kilometer fra overfladen. Detaljer på helt ned omkring 30 meter kan skelnes og missionen er blevet forlænget flere gnage.

Der er meteoritter på Jorden, der menes at stamme fra Vesta. Det er meget forskelligt fra Ceres.  Ceres’ overflade består af vandis.

Model af Dawn i asteroidebæltet (Grafik: NASA)