Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Fobos-Grunt

Fobos-Grunt

Ansvarlig: Roskosmos
Destination: Phobos
Opsendt: 08 Nov 2011
Afsluttet: 15 Jan 2012

Det russiske rumfartsagentur Roskosmos har bygget Fobos-Grunt (ru: phobos-jord) der i slutningen af 2011 opsendes mod Mars. Fobos-Grunt skulle lande på den største marsmåne Phobos. Her skulle den blandt andet. indsamle noget overflademateriale (jord), der med en retur-raket skulle sendes til analyse på Jorden.

Det kinesiske rumfartsagentur CNSA har bygget Yinghuo 1-sonden (ki: ildflue – ældre betegnelse for Mars), der blev medbragt af Fobos-Grunt til Mars. Her skulle den gå i kredsløb om Mars, som den første kinesiske interplanetariske mission.

Den private lobby-organisation The Planetary Society havde fyldt en lille titankapsel på størrelse med en ishockeypuck med ti forskellige organismer. Eksperimentet kaldes LIFE (Living Interplanetary Flight Experiment) og skulle med returrraketten tilbage til Jorden. LIFE gik ud på at efterprøve om bakterier o.lign. kan overleve de fjendtlige forhold i Rummet som blinde passagerer på meteoritter.

Efter opsendelsen af Fobos-Grunt lykkedes det ikke at få rumsonden til at forlade sin bane om Jorden. Missionen endte således i fiasko.