Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Mars Exploration Rovers

Mars Exploration Rovers

Ansvarlig: NASA
Destination: Mars
Opsendt: 10 Jun 2003
Afsluttet: ---

Mars Exploration Rovers er et program bestående af 2 marsrovere.  Den ene (Spirit) blev opsendt 10. juni 2003 og den anden (Opportunity) blev opsendt 8. juli 2003.  De ankom til Mars henholdsvis den 4.  januar 2004(Spirit) og den 24. januar 2004(Opportunity). Begge marsbiler er betydelig større end Sojourner (den lille marsbil, der var ombord på Mars Pathfinder), og de har en betydelig større rækkevidde, idet de kan køre omkring 100 meter om dagen. Der er ingen instrumenter på selve landningsdelene. Til gengæld er hver af de to biler udrustet med et kamera og flere spektrometre, herunder et Mössbauer-spektrometer. Derudover har de hver et mikroskop. Hver bil vejer omkring 150 kg.

Selve landingssystemet er magen til det, der blev brugt på Mars Pathfinder med store balloner til at tage stødet imod overfladen. Der er dog også både faldskærm og raketter til at bremse sonderne inden selve landingen.

De to marsbiler henholdsvis. Spirit landede i Gusev-krateret, og Opportunity landede i Meridiani Planum.

Links:
Mars Exploration Rover Mission: Home
Computergrafik, der viser, hvordan man forestiller sig, at en Mars Exploration Rover ser ud, når den kører rundt på overfladen af Mars