Reportage fra SpaceTalks hos GOMspace

Den 14. november 2018 blev der afholdt afholdte SpaceTalks hos GOMSpace. Dansk selskab for Rumfartsforskning var naturligvis med, og det var – vi kan ligeså godt afsløre det med det samme – et imponerende og særdeles vellykket arrangement. Det var en dag med flere vellykkede arrangementer, der udnyttede alle lokaler i GomSpaces hovedkvarter, som ligger i Aalborg i forbindelse med det store universitetsområde.

 

Formiddag: Arrangementer for børn og unge

GomSpace har med arrangementet sat barren højt for events målrettet folkeskoler og ungdomsuddannelser. 120 folkeskoleelever fra 6. klasse og derefter studerende fra 4 ungdomsuddannelser blev inspireret og udfordret med workshops, rundvisninger og demonstrationer i forskellige naturvidenskabelige discipliner.

Deres fremtid blev blandt andet taget seriøst af studerende fra Aalborg Universitet der netop igen er blevet kåret til Europas bedste ingeniør-universitet. De lavede fysik og kemi show med den helt særlige humor, der passer til eksperimenter med flydende kvælstof, skumfiduser og anden naturvidenskab, der kan bruges til at overraske og fascinere.

Eon Reality fra Viborg, der laver virtual reality materiale til GomSpace, havde klargjort VR og AR udstyr i flere lokaler, så de unge kunne også prøve VR ture op i en raket, høre om satellitter, og opleve hvordan de sendes ud i rummet. Kvaliteten er nu så god at teknologien er klar til at finde anvendelse i både industri og undervisning.

Danmarks største rumfartsvirksomhed, Terma, deltog også i arrangementet. Terma har bidraget med udstyr og software til utallige satellitter og til jord stationer – både forsknings- og kommercielle satellitter. Man kunne snakke med ingeniører, der havde været med igennem hele udviklingen af ASIM – Atmosphere-Space Interactions Monitor – observatoriet der i foråret blev monteret udvendigt på den Internationale Rumstation, og som lige nu leverer data og billeder af lyn i jordens øvre atmosfærelag.

Eftermiddag: Dørene blev nu åbnet for offentligheden

Når astronaut Andreas Mogensen deltager i et i forvejen interessant arrangement skal arrangører holde et vågent øje med lokalers maksimumskapacitet. Temperaturen steg da vi med 5-600 andre gæster ventede på at Andreas Mogensen gik i gang med sit foredrag, men det var værd at vente på:

Vi fik set nye billeder fra rummet, hørt nye vinkler på hans rumfærd til ISS i 2015, jobbet som astronaut, noget af det nyeste forskning, de nyeste udforskningsplaner og de internationale samarbejder, herunder planerne og tidshorisonten for hvornår vi igen sætter fod på Månen og videre til Mars.

Paneldebat – #SpaceTalks

I november måned over hele Europa arrangeres under titlen SpaceTalks offentlige arrangementer til at drøfte og debattere hvordan aktiviteter i rummet påvirker vores dagligdag og fremtid.

I Aalborg var der afsat god tid til paneldebatten, så med Helge Sander, som dygtig ordtstyrer, lykkedes det at få mange forskellige vinkler og nuancer frem i både indlæg og Q&A session.

  • Andreas Mogensen, Astronaut ved ESA
  • Niels Buus, CEO GomSpace
  • Tina Ibsen, Astrophysics and Head of Science and Outreach ved Tycho Brahe Planetarium
  • Morten Bo Madsen, Astrophysics and Planet Scientist ved KU
  • Christina Toldbo, Physicist specialized in life-support systems for astronauts, Bestyrelsesmedlem i DSR
  • Peter Sloth, Head of Division for Space, Agency for Science and Higher Education
  • Thea Flem Dethlefsen, YGT ved European Space Agency og National Point of Contact for Denmark ved Space Generation Advisory Council (SGAC)

Debatten omhandlede mange forskellige emner heriblandt forskning, uddannelse samt de erhvervsmæssige og kommercielle muligheder for udforskning af rummet, herunder de juridiske problemstillinger. Det lykkedes for paneldeltagerne at få formidlet konkrete muligheder, men også fortælle om, hvor bredt spektret er for ansættelse, der relaterer sig til rummet. Der kom ligeledes eksempler på, hvorledes vi i dag på mange områder er afhængige af rumteknologi.

Interessant var det at høre Peter Sloth (fra det tværministerielle Kontor for Rum) omtale rumfart og satellitter som “den hemmelige infrastruktur”. Noget der er vigtigt for vores samfund, men som der i forhold til energiforsyning, veje, jernbaner og kloaknet er meget lille bevågenhed om.

I nyhedsmedier og på Christiansborg debateres ofte investeringer i broer, motorveje, vindmølleparker o.lign. Diskussioner om rumrelateret infrastruktur fylder bare slet ikke i den danske debat – men det burde den vel egentlig?

Indtil nu er det forskningsprojekter på enkelte satellitter i ESA og NASA, regi der har ført til kontrakter på delkomponenter og undersystemer til danske virksomheder – men måske tiden er moden til at det kan være produktion til opbygning af kommercielle systemer inden for NewSpace, der sikrer nye arbejdspladser, teknologier, patenter og investeringer fra udlandet? Måske opbygning af infrastruktur med cubesats i lavt jord-kredsløb endda giver helt nye muligheder for forskning, som man også kunne være forrest på?

Rundvisninger

Gennem hele dagen var der omvisninger for mindre grupper, så alle fik muligheden for at se hvordan mikro- og nanosatellitproduktion foregår og få en dybere forståelse af hvordan industrien fungerer.

Det er ikke tit man får lejlighed til at se en virksomhed indefra på denne facon, hvor mange mennesker på kort tid kan få en øget indsigt i rumfart og større kendskab til de virksomheder der arbejder med det.

Omvisninger i forbindelse med et interessant program er noget, der er stor interesse for – og vi håber i DSR at kunne medvirke til at der kommer flere af denne slags muligheder i danske virksomheder og organisationer der arbejder med rumfart.

GOMspace – en børsnoteret virksomhed i vækst

GOMspace er en ung virksomhed i et ungt marked, alle forventer vokser eksplosivt de kommende år. De har solgt til kunder i mere end 50 lande og leveret delkomponenter til mere end 50 satellitter omend de aktuelt kun har ca. 10 satellitter i kredsløb, som de regner som deres helt egne. Kundekredsen inkluderer nu kommercielle virksomheder, som har bestilt flere hundrede satellitter, og GomSpace har investeret i at opbygge produktionskapacitet. Men markedet skal videreudvikles og der skal yderligere ordrer i bogen, så følsomheden i forhold til enkeltkunder bliver mindre.

Fokus i de kommende kvartaler flyttes derfor over på produktion og salg, og med færre medarbejdere på udviklingssiden. Et dilemma for en virksomhed i vækst at afskedige gode medarbejdere, og en trals situation for de personer, der er sagt farvel til. En stor del af disse personer vil kunne finde arbejde hos virksomheder omkring Aalborg Universitet og udviklingsparken Novi – måske endda nogen af dem vil udvikle nye typer instrumenter til cubesats igennem egne virksomheder.

Interessen fra især nordiske investorer har været stor siden børsnoteringen i sommeren 2016, hvor 3.000 nye aktionærer kom ind i selskabet til kurs SEK 12,5.

Selskabet har leveret på det, som investorerne blev stillet i udsigt i prospektet, men kursdannelsen bliver påvirket af meget andet, og aktier handles ud fra forventninger til fremtiden. I det første år efter børsnoteringen fokuserede aktionærerne meget på det store potentiale for selskabet og understøttet af dygtig ledelse og god kommunikation steg aktien til det ti-dobbelte. Siden har investorerne lagt mere vægt på regnskabstal og risici, hvilket har presset aktien helt ned under SEK 20.

Det har således været en turbulent rejse for investorerne frem efteråret 2018, hvor selskabet nu er ude af rejse penge til yderligere vækst ved en “fortegningsretsemission”, hvor de eksisterende investorer får ret til at tegne nye aktier først og til en lav kurs.

GomSpace giver ofte præsentationer i Norden, så både aktionærer og almindelige nysgerrige kan følge med – senest har de været med på Aktiedagen i Stockholm og deltaget på BørsenTV

 

Det skal blive spændende at følge den nordjyske folkeaktie de kommende år og se hvilke nye teknologier og ny infrastruktur, de kommer til at levere. Arrangementer, som dette SpaceTalk har ihvertfald både skabt flere fans og har gjort at flere nu ved meget mere om hvad den danske Newspace virksomhed arbejder med, og hvilke muligheder der er for een selv eller nogen man kender inden for rumfart.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *