marsbilen Preseverance opsendt i dag torsdag den 30. juli 2020

I dag blev NASAs nye marsrover Preseverance opsendt fra Cape Canaveral med en Atlas-v-raket.

denne marsbil skal efter planerne lande på Mars den 18. februar 2021 nær Jezero-krateret – et formodet gammelt flodudløb.

Den ligner den eksisterende marsbil Curiosity med hensyn til størrelse, konstruktion og landingsforløb.  Hjulene er dog gjort noget stærkere, idet Curiosity nåede at få problemer med hjulene siden den landende 2012.

Som noget nyt medbringer Perseverance en lille helikopter – det er den første flyvemaskine, der skal forsøge at flyve på en fremmed klode.  at valget er faldet på en helikopter er lidt overraskende, idet .helikoptere normalt har sværere til at flyve i tynd luft – og atmosfæren på Mars er MEGET tynd.  de eneste luftfartøjer udenfor Jorden var nogle balloner, som Sovjetunionen “landsatte” i atmosfæren på Venus en gang i 1980-erne.

Perseverance medbringer også et bor, der giver adgang til undergrunden på Mars og en mikrofon.  den medbringer også stumper af rumdragter med mere. ideen er her at tjekke hvordan støvet og atmosfæren på Mars vil påvirke udstyr til (kommende) astronauter.

Et særligt fokus for Perseverance bliver indsamling af prøver af Marsoverfladen.  det er planen, at de senere skal hentes tilbage til Jorden.  hidtil har det eneste fysiske materiale fra Mars været meteoritter.  .

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *