Perseverance landet på overfladen af Mars i dag torsdag den 18. februar 2021

Perseverance marsbilen

NASAs marsbil Perseverance er i dag torsdag den 18. februar 2021 landet på overfladen af Mars.

Det er den femte Marsbil som NASA har landet på Mars og den vil udvide og supplere oplysningerne fra den stadig fungerende Curiosity-marsbil.

Perseverance medbringer ikke blot også dansk måleudstyr, den er også udrustet med  nye instrumenter og som noget nyt medbringer den en helikopter.  der er tidligere “landsat” balloner i atmosfæren på planeten Venus; men den her helikopter bliver det første tungere end luften luftfartøj og det første styrbare luftfartøj på en fremmed klode.  en meget speciel konstruktion, da helikoptere på Jorden som standard ikke kan flyve særlig højt på grund af det lave lufttryk højere oppe i Jordens atmosfære; men det problem er løst foir netop denne helikopter.

Perseverance vil dog føre ambitionerne endnu videre, idet den skal indsamle prøver af overfladen på Mars, som senere skal hentes tilbage til Jorden.  Der er tidligere hentet prøver af Månen, asteroider og solvinden; men de her prøver vil blive de første af en fremmed planet.  derudover vil Perseverance genoptage de direkte forsøg på at finde liv på Mars.  genoptage fordi vikingsonderne tilbage i 1970-erne forsøgte at finde liv.  resultatet var ikke helt entydigt; men det pegede klart i retning af, at der IKKE var fundet liv.  I stedet var det krasbørste kemikalier i overfladen, der simulerede livsprocesser.

Perseverance er drevet af en radioaktiv kilde ligesom Curiosity, hvilket betyder, at den kan arbejde uafhængig af sollpaneler og må forventes at kunne holde i mange år.  På marsbilerne Spirit og Opportunity lagde marsstøv sig på solpanelerne og hæmmede deres funktion – de fungerede trods dette i mange år.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *