Home » Falcon-raketterne

Falcon-raketterne

Falcon-raketterne

Falcon raketterne er en serie af 2-trinsraketter, der er brugt af firmaet SpaceX.

Raketterne er drevet af flydende ilt og petroleum.  Falcon 1 blev første gang opsendt fra Kwajalein-øen den 28. september 2008.  Falcon 1 havde en højde på 21 meter, en diameter på 1,7 meter og en startvægt på 27 tons.  Falcon 1 kunne sende 570 kg i lav bane om Jorden. Falcon 1 var dog kun den første i en række udviklingsraketter, der førte frem til Falcon 9, der har meldt sig på det internationale marked for kommercielle satellitopsendelser.

Falcon 9 findes i flere versioner, der har sendt forsyninger til den internationale rumstation ISS i SpaceXes egen Dragon-kapsel.  Falcon 9 v1.0 vejede 333 tons, den havde en højde på 55 meter og en diameter på 3,6 meter.  Den blev opsendt første gang den 8. december 2010.  Falcon 9 v1.0 er blevet efterfulgt af væsentlig større udgaver af Falcon 9.

Falcon 9 skrev historie i 2016, da det lykkedes først at lande et første trin igen, og derefter bruge det samme trin igen til en anden opsendelse.  Ideen går i hvert fald helt tilbage til 1950-erne – altså før Sputnik 1; men det er først nu mere end halvt århundrede senere lykkedes det i praksis.  Der kræves nok en hel udvikling før det bliver standard, men de har nu genbrugt nogen af dem også på kommercielle opsendelser.

Falcon Heavy blev opsendt 6. februar 2018 med en Tesla Roadster (sportsvogn!) som nyttelast og markedsføring.
Falcon Heavy består af en forstærket udgave af Falcon 9 med to ens Falcon 9 løfteraketter på siden. De to hjælperaketter kobles fra og lander efterflg. ved opsendelses-sitet og hovedraketten kobler fra lidt senere og lander på en droneplatform i Stillehavet. Ved test opsendelsen landede sideraketterne perfekt, mens kun een motor ud af 3 startede op igen på hovedraketten, da den skulle bremse op. Den styrtede derfor i havet tæt ved drone platformen og med en hastighed på ca. 500 km/t. Samlet var opsendelsen en stor succes, da der både blev bevist Falcon Heavys kapacitet til at sende satellitter i “direkte-til-geostationært” kredsløb og blev bevist at den kan tilføre løftekraft nok til at sende satellitter til Mars.

Det er uvist hvor ofte Falcon Heavy vil blive opsendt i de kommende år. Imens Falcon Heavy er udviklet er de “almindelige” Falcon løfteraketter blevet istand til at løfte tungere payloads og samtidig er SpaceX begyndt at udvikle på BFR raketten, som skal tage de helt tunge laster til brug for Mars expeditioner. Da der også er en bevægelse mod færre og lettere satellitter er markedet for Falcon Heavy levet lidt mindre attraktivt.