Home » Faktasider » Bemandet Rumfart » Saljut 5

Saljut 5

Ansvarlig: Rusland
Type: Rumstation
Kapacitet: 2
Første Opsendelse: 22 Jun 1976
Afsluttet: 08 Aug 1977

Den 22. juni 1976 blev rumstationen Saljut 5 sendt i kredsløb om Jorden ved hjælp af en protonraket fra det daværende Sovjetunionen. Saljut 5 er den sidste af “Almaz”-rumstationerne og Saljut 5 blev dermed den sidste militære bemandede rumstation i det 20. århundrede og den sidste militære rumstation indtil videre. Til gengæld blev Saljut 5 den første rumstation med 2 dokingsporte, hvilket var et stort fremskridt.

Den 6. juli 1976 blev Soyuz-21 opsendt og den 7. juli lykkedes det at koble Soyuz-fartøjet til rumstationen Saljut 5. Astronauterne B.V.Volynov og V.M. Zholobov opholdt sig derefter på rumstationen indtil den 24. august1976, hvor de vendte tilbage til Jorden i deres Soyuz-kapsel. Turen var dog ikke uden dramatik, idet life-supportsystemerne ombord i Saljut 5 på et tidspunkt under missionen satte ud; men det lykkedes astronauterne at få dem igang igen. Senere blev Zholobov syg så opholdet på rumstationen blev kortere end oprindeligt planlagt. Endelig synes astronauterne på et tidspunkt, at der lugtede mærkeligt ombord på Saljut 5, så de følgende missioner havde gasmasker med. Da de ville koble sig fra Saljut 5, ville frakoblingen først ikke virke og i et helt omløb om Jorden hang Saljut 5 og Soyuz sammen før det lykkedes at få dem fra hinanden.

Den 14. okotober 1976 blev Soyuz-23 opsendt og forsøgte at koble sig til rumstationen Saljut 5. Imidlertid virkede deres tilkoblingssystem ikke, idet styringen af raketmotorerne på Soyuz var fejlbehæftet. Astronauterne måtte lande igen den 16. oktober 1976. Det blev dog alligevel en ganske dramatisk tur, idet soyuz-kapslen havnede på isen på en saltsø i en snestorm. Redningsholdet kunne først ikke komme ud til dem og da de endelig fik slæbt kapslen ind på land var astronauterne nær blevet kvalt, fordi luftindtaget kom under vand.

Den 7. februar 1977 blev soyuz-24 opsendt med astronauterne V.V. Gorbatko og Yu. N. Glazkov. Den 8. februar lykkes det at koble soyuz-fartøjet til rumstationen Saljut 5. Den 25. februar 1977 forlader astronauterne igen Saljut 5 og lander på Jorden.

Planerne om en Soyuz-25, der skulle have besøgt Saljut 5 i marts sløjfes. Den ubemandede Saljut 5 udførte dog en lang række observationer af Jorden og sendte den 26. februar 1977 film tilbage til Jorden. Saljut 5 styrtede ned i Stillehavet den 8. august 1977.