Home » Faktasider » Planetforskning » Europa

Europa

Kredser om: Jupiter
Halve Storakse: 671100 km
Masse: 4.8e22 kg
Radius: 1560.8 km
Omløbstid: 3.55 dage
Rotationstid: 85.2 timer
Tyngdekraft: 1.315 m/s^2

Europa er nærmest kridhvid og næsten uden nedslagskratere – eller vulkaner for den sags skyld. Europa er en meget glat hvid kugle dækket af is – der er næppe højdeudsving på mere end nogle få hundrede meter.

Rumsonden Galileo studerede også Europa i detaljer – billeder blev taget i en afstand ned til få hundrede kilometer. Dette udviklede sig til en sensation, idet mønstret af riller og revner i isen afslørede et hav nedenunder isen. Der findes med andre ord et hav under isen på Europa og dermed måske også muligheden for liv. Europa er derfor blevet et af de mest sandsynlige steder for at finde liv udenfor Jorden.

Europa kredser om Jupiter i en afstand på 671.000 kilometer og den bruger 3,5 døgn til at komme rundt om Jupiter. Europa har en diameter på 3121 kilometer – lidt mindre end Jordens måne. Europa vender altid samme side imod Jupiter. Den kredser som nummer 2 af de galilæiske måner regnet fra Jupiter i en næsten perfekt cirkel. Baneplanet for de galilæiske måner er meget nær det samme.

Europa er også en asteroide 52 Europa; men den har kun en diameter på under 300 kilometer.

Denne side er sidst opdateret 12. marts 2003
webmaster@rumfart.dk