Home » Faktasider » Planetforskning » Ganymedes

Ganymedes

Kredser om: Jupiter
Halve Storakse: 1070400 km
Masse: 1.48e23 kg
Radius: 2634 km
Omløbstid: 7.1 dage
Rotationstid: 171.7 timer
Tyngdekraft: 1.43 m/s^2

Ganymedes har en en lysebrun overflade med hvide mærker efter nedslagskratere. Der er en hel del nedslagskratere på Ganymedes, hvilket viser at overfladen er gammel – dog ikke så gammel som Månens overflade.

Rumsonden Galileo studerede også Ganymedes i detaljer, og ved enkelte passager blev der taget billeder i en afstand af få hundrede kilometer. I enkelte områder har Ganymedes riller lidt ligesom dem på Europa, men på Ganymedes er de dækket af brunt støv. En anden måling under en af disse passager afslørede dog noget som var en sensation: Ganymedes har som den eneste måne i Solsystemet sig eget magnetfelt! Som en forklaring er et salt hav under overfladen på Ganymedes.

Ganymedes kredser om Jupiter i en afstand af 1.070.000 kilometer og den bruger 7,1 døgn til at komme rundt om Jupiter. Ganymedes vender altid samme side imod Jupiter og den er nummer 3 regnet fra Jupiter af de galilæiske måner. Banen om Jupiter er meget nær en cirkel og den ligger i samme plan som baneplanet for de øvrige galilæiske måner. Ganymedes har en diameter på 5.268 kilometer og den er Solsystemets største måne – større end både Merkur og Jordens måne. Ganymedes har dog en lavere masse end Merkur.

Denne side er sidst opdateret 12. marts 2003
webmaster@rumfart.dk