Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Deep Space 1-2

Deep Space 1-2


Ansvarlig: NASA
Destination: Asteriode 9969 Baille.
Opsendt: 24 Oct 1998
Afsluttet: ---

Deep Space 1

Den 24. oktober 1998 opsendte en Delta-2-raket rumsonden Deep Space 1 fra Cape Canaveral. Målet var en forbiflyvning af en asteroide 1992 KD. Rumsonden Deep Space 1 var udrustet med en række nye teknologiske eksperimenter. Det var det primære formål med missionen at afprøve disse teknologier. Sonden passerede 1992 KD i en afstand af kun 26 kilometer den 28. juli 1999. Asteroiden blev iøvrigt døbt om til 9969 Baille.

Billederne af 9969 Baille var dårlige og viste ingen overfladedetaljer; men de forskellige teknologier, der skulle testes klarede opgaven særdeles godt.

Deep Space 1 var udrustet med en ionmotor og det var en vigtig del af missionen at få testet brugen af en sådan motor. Ionmotoren klarede opgaven fint. Den blev brugt i 1.800 timer, fik sonden bragt i den rigtige bane med retning imod asteroiden 9969 Baille. Efter passagen havde den stadig 86% tilbage af sin brændstofbeholdning, som var ædelgassen Xenon. Ionmotoren kunne dog maksimalt levere en trykkraft på 90 mN (millinewton).

Deep Space 2

Blandt de andre nye teknologier var også en ny type solpaneler, som kan levere 15-20% større effekt pr. areal end sædvanlige solpaneler. Også disse fungerede udmærket.

Samme team blev også sat på opgaven med Deep Space 2, som var nogle seperate landere, som blev sendt til Mars med Mars Polar lander. Disse små prober skulle lande nær hovedsonden på Mars Polar Lander, og de var udrustet med batterier. Det havde været tanken at man skulle have hørt fra dem ved landingen af Mars Polar Lander i december 1999. Der blev dog aldrig opfanget signaler fra dem efter landingen og det vides ikke præcis hvad der er sket med dem.