Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Spirit

Spirit


Ansvarlig: NASA
Destination: Mars
Opsendt: 03 Jun 2003
Afsluttet: 25 May 2011

Den 8. juni 2003 opsendte en Delta II 7925 raket rumsonden Spirit fra Cape Canaveral afsted
mod Mars. Den 4. jaunar 2004 landede rumsonden Spirit på overfladen af Mars i et krater ved navn Gusev-krateret. Rumsonden landede ved hjælp af et flertrinsystem, der bestod af en kombination af varmeskjold, bremseraket og store airbags.  kommunikationen med Spirit stoppede 25. maj 2011 efter at marsbilen var kørt fast i løst sand.  den fastkørte marsbil kunne derfor ikke få vendt sine solpanaler optimalt for vinteren på Mars.

Spirit var en marsbil eller marsrover, der kører på 6 hjul med separat fremdrift baseret på elektricitet, der kommer fra nogle store solpaneler kombineret med nogle genopladelige
batterier. Derudover havde marsbilen en mast med to panoramakameraer, der kunne tage farvebilleder i det visuelle område suppleret med det nærinfrarøde område. Derudover var der 2 navigationskameraer på masten. De 2 kameraer gjorde det muligt at få en vis rumlig opløsning.

Spirit havde endvidere en bevægelig arm udrustet med et skrabeinstrument til at skrabe i sten på marsoverfladen. Derudover var armen udrustet med et mikroskop, et mössbauerspektrometer og et røngtenspektrometer. På oversiden af marsbilen var der desuden et par antenner og en danskbygget magnet.

Et røngtenspektrometret virker ved at bestråle stof med alfastråling(hurtige heliumkerner).
Når stof rammes af alfastråler udsender det Spektret af denne røngtenstråling kan fortælle hvilke grundstoffer, som stoffet består af.