Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Ulysses

Ulysses

Ansvarlig: ESA/NASA
Destination: Solen
Opsendt: 06 Oct 1990
Afsluttet: 01 Jul 2008

Observation af Solen

Rumsonden Ulysses har til formål at undersøge Solens magnetfelt og solvinden, og den er opkaldt efter Odysseus, som på latin hedder Ulixes hvoraf på engelsk Ulysses. Han optræder blandt andet i Dantes den guddommelige komedie.

Rumsonden Ulysses blev opsendt fra rumfærgen Discovery den 6. oktober 1990, fløj forbi Jupiter den 8. februar 1992 og kom herefter ind i sin endelige bane omkring Solen med en baneplan vinkelret på ekliptika. I juni-november 1994 passerede den for første gang over Solens sydpol og juni-september 1995 over Solen nordpol. Dette var målene for den oprindelige mission; men systemerne fungerede udmærket ombord på Ulysses og det blev besluttet at følge den i endnu et omløb. Passage af Solens sydpol skete igen fra september 2000 til januar 2001 og passage af Solens nordpol skete september 2001 til december 2001.  Ulysses sluttede den 1. juli 2008

Ulysses medfører ikke noget kamera, men måler magnetfeltet, partikelstrålingen og røngten/gammastråling. Derudover medfører Ulysses instrumenter til at måle tilstedeværelsen af kosmisk støv. Ulysses er iøvrigt den eneste rumsonde der nogensinde har bevæget sig ud af ekliptika, og den supplerer derfor andre sonder som f.eks. SOHO, der observerer Solen i ekliptikas plan.

Ulysses vejer 370 kilogram og er en spinstabiliseret rumsonde, der får sin energi fra en RTG dvs. en radioaktiv isotop, plutonium-238, som generer 255 W elektrisk energi.

Ulysses er blevet til i et samarbejde mellem ESA og NASA.

Dansk rumfart 68 indeholder en nærmere beskrivelse af Ulysses-missionen.