Home » Faktasider » Rumsonder – se tidslinie med rumsonder » Zond 5-8

Zond 5-8

Ansvarlig: USSR
Destination: Månen
Opsendt: 15 Sep 1968
Afsluttet: 27 Oct 1969

Zond 5
Den 15. september 1968 opsendte en sovjetisk proton-raket Zond 5-sonden. Sonden blev sendt videre fra sit parkeringskredsløb om Jorden, og den 17. september 1968 passerede den bag om Månen. Den 21. september dalede den ned i det Indiske Ocean, hvorfra den blev opsamlet af sovjetiske skibe og fløjet tilbage til Sovjetunionen i et transportfly. Zond 5 var den første sonde der vendte tilbage efter en tur rundt om Månen, og den medførte, udover forskelligt måleudstyr, skildpadder og andre dyr, som derved blev de første levende væsner, der vendte tilbage efter en tur rundt om Månen. Turen blev udført få måneder før Apollo 8 som den første satte mennesker i kredsløb om Månen.

Zond 6
Den 10. november 1968 sendte en anden protonraket Zond 6 afsted imod Månen. Også den passerede bag om Månen, og vendte tilbage til Jorden. Denne gang blev landingen dog anderledes, idet sonden slog smut i atmosfæren, og siden landede på sovjetisk territorium. Zond 6 medførte også biologisk materiale, foruden forskellige prøver, der kunne teste forholdene for eventuelle fremtidige kosmonauter.

Zond 7
Den 8. august 1969 blev Zond 7 opsendt med en proton-raket. Zond 7 var stort set en gentagelse af Zond 6 missionen. Dog blev der taget farvebilleder denne gang fra Månens bagside. Sonden landede igen i Sovjetunionen.

Zond 8
Den 20. oktober 1969 blev Zond 8 som den sidste Zond-mission sendt rundt om Månen. Sonden landede velbeholdent igen i den Indiske Ocean den 27. oktober 1969. Her blev den taget op af det sovjetiske havforskningsskib “Taman”.