Home »

James Webb Teleskopet

James Webb Teleskopet – Verdens største rumteleskop nogensinde!

Om ganske kort tid bliver vi vidne til en milepæl inden for videnskaben. Det til dato største rumteleskop, James Webb bliver snart sendt afsted fra Guiana Space Centre – Hvis det går efter planen kommer opsendelsen til at ske d. 25/12.

I forbindelse med den forestående opsendelse, har jeg besøgt Brorfelde Observatorium, og haft lejlighed til at snakke med deres astronomiske vejleder Martti Kristiansen. I afsnittet bliver der både fortalt om Hubble, men bestemt også om James Webb.

Teleskopet har været under udvikling i mange år, og blevet udsat et utal af gange – Årsagerne har været mange, men nu er det endeligt blevet pakket sammen i raketten der skal sende det afsted, og der er ingen vej tilbage. Forståeligt nok, er man ekstremt påpasselig med denne opsendelse, og derfor er den allerede blevet rykket flere gange på grund af dårligt vejr.

Men, når først James Webb bliver sendt afsted og alt forhåbentlig går som det skal, så kommer dette teleskop til at revolutionere vores forståelse for universet, ganske som hubble gjorde det i sin tid. James Webb er på alle måder meget mere komplekst end hubble – for det første er teleskopet så stort at det skal foldes sammen for at kunne være inde i raketten der skal sende det afsted. Dertil kommer at der er 344 enkeltpunkter undervejs som kan fejle.

Når først teleskopet bliver lukket ud af den kapsel der omgiver det under opsendelsen, så skal alle de forskellige dele foldes ud, efterhånden som teleskopet rejser hen til sin endelige destination, Langrange 2 punktet (L2).

Afsnittet er produceret af Clearsky Astrofoto i samarbejde med Simon Husum-Jacobsen fra Frozenfish Film

Du kan læse mere om James Webb og Hubble teleskoperne her:

Mange tak til Observatoriet for lokation og expertinterview.

Besøg observatoriet.dk hvis du vil vide mere.

Tak til:

  • Sarah Sohl Eriksen
  • Thomas Johannes Juel Johansen
  • Martti Holst Kristiansen

Comments are closed.