James Webb Spacetelescope opsendt med succes!

Lørdag den 25. december 2021 lykkedes det endelig at opsende det store James Webb Teleskop fra Fransk Guianna med

en Ariane 5 -raket.  Teleskopet skal i løbet af det næste halve år flyttes ud til et af alagrangepunkterne mellem Jorden og Solen.

Punktet kører med Jorden rundt om Solen og Ligger cirka 1,5 millioner kilometer fra Jorden i retning væk fra Solen.

James Webb Teleskopet eller JWST har et spejl med en diameter svarende til 6,5 meter og er det største teleskop, der er sendt ud i rummet.   JWST skal observere i det infrarøde område af spektret og skal derfor nedkøles til 50 Kelvin eller minus 223 grader Celsius.

Det er derfor udstyret med en stor skærm, der skal afskærme det fra Solen og Jordens stråling.

Det foreventes at kunne operer i 10 år.  herefter vil det løbve tør for brændstof.  Det fastholder et retning i rummet ved hjælp af et system af raket-dyser.  de vil løbe tør for brændstof på et tidspunkt.

JWST sammenlignes ofte med andre rumteleskoper.  Der er Hubble med et spejl med en diameter svarende til 2,5 meter og er det største rumteleskop i rummet i øjeblikket.  Hubble observerer dog mest i den visuelle del af spektret, hvor det har hård konkurrence fra jordbaserede teleskoper såsom VLT, der har et spejl svarende til en 8,5 meter..

Der har dog tidligere været et større rumtelskop – nemlg Willam Herschel teleskopet, der havde et spejl svarende til en diameter på 3,5 meter.  Dette teleskop virkede fra maj 2009 til april 2013 og observerede i det infrarøde område – ligesom JWST skal gøre.  William Herschel teleskopet stoppede med at virke fordi det løb tør for flydende helium, der blev brugt til at køle teleskopet.

Hubble teleskopet blev repareret.  Willliam herschel teleskopet kunne ikke vedligeholdes i rummet.  JWST er ikke umiddelbart designet til at kunne vedligeholdes i rummet med servicemissioner; men der er planer om at udvikle systemer, der vil kunne flyve ud til JWST og fylde nyt brændstof på.  Disse planer er dog kun planer indtil videre.

mere om JWST kan findes på.

James Webb Teleskopet

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *